HFG Historie

Tot 1999 organiseerden ponyclub De Doordravers en rijvereniging Sint Vincentius om de 4 jaar een concours hippique. Naast het eigen ruitersportterrein werden naastgelegen weilanden van de gemeente die gepacht werden door een boer die lid was van de rijvereniging gebruikt. Toen deze gronden in 1999 vrij kwamen besloten de rijvereniging en de ponyclub zelf bij de gemeente Grave te vragen of ze de gronden konden pachten. De deal kwam rond en in augustus 1999 werd het eerste driedaagse Hippisch Festijn Grave door beide verenigingen samen georganiseerd. Het werd een doorslaand succes; ruiters, publiek, sponsors en de organiserende vrijwilligers waren razend enthousiast en het besluit de het Hippisch Festijn Grave een jaarlijks terugkerend evenement zou worden was snel genomen. Het Hippisch Festijn Grave groeide verder en bleef jaarlijks vernieuwen. De wensen van deelnemers, publiek en sponsors waren daarbij leidend en zijn dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Juist dat meebewegen met de ontwikkelingen in de paardensport en in de maatschappij zijn de kracht van het Hippisch Festijn Grave en houden het evenement ‘up tot date’.

Fusie
In 2001 besloten ponyclub De Doordravers en rijvereniging Sint Vincentius om het Hippisch Festijn Grave in een aparte stichting onder te brengen die tevens de verantwoordelijkheid voor het beheer van de ruitersportaccommodatie kreeg. De beide verenigingen werden de vaste gebruikers van de ruitersportaccommodatie. De goede samenwerking die ontstaan was tussen de rijvereniging en de ponyclub leidde in 2003 tot een fusie van beide verenigingen: Paarden- en ponyvereniging ’t Raamdal werd opgericht. Ondertussen bleef ook de stichting Hippisch Festijn Grave aan de weg timmeren. Na jaren van voorbereiding kon in 2012 een nieuwe indoor rijhal geopend worden waardoor de leden van Paarden- en ponyvereniging ’t Raamdal voortaan ook in de winter over een goede trainingsaccommodatie kunnen beschikken.

Betere grasmat
Het Hippisch Festijn Grave is een evenement dat continu in ontwikkeling is. Er wordt afscheid genomen van oude tradities en ruimte gegeven aan nieuwe ontwikkelingen. Eén van die nieuwe ontwikkelingen zijn de steeds hogere eisen die deelnemers stellen aan de kwaliteit van de sportbodem. Vandaar ook onze investering in een betere grasmat die het hele jaar door intensief onderhouden en gemaaid wordt. Zo blijven wij de ontwikkelingen in de paardensport volgen en proberen wij daarbij aan te haken. Daarbij is ons motto al vanaf de eerste editie in 1999: “amateursport met een vleugje topsport in een professionele ambiance”. Ook in de toekomst willen we dat motto eer aan blijven doen!